duminică, 20 martie 2011

Descoperiri in electromagnetism

 
                                                André Marie Ampére



                                                      Isaac Newton 


                                                    Richard Feynman
      

                                                  Georg Simon Ohm

                                                Thomas Alva Edison

                                                  Alessandro Volta

                                          Charles Augustin de Coulomb

                                                   Nikola Tesla

                                                      Albert Einstein

                                                 Michael Faraday
     

    23 de comentarii:

    1. Despre André-Marie Ampère:

      André-Marie Ampère (20 ianuarie 1775 – 10 iunie 1836), a fost un fizician si matematician francez. Este considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului.
      Face studii privind interactiunea reciproca a curentilor si magnetilor, apoi a curentilor asupra campului magnetic al selenoidului. Stabileste expresia matematica a fortei electrodinamice (1820). De asemeni a determinat configuratia curentilor asupra campului magnetic al selenoidului, stabilind regula de fixare a sensului liniilor de camp.
      Introduce notiunea de curent electric si tensiune electrica.
      Explica magnetismul corpurilor printr-o ipoteza care arata ca forma curentilor moleculari este presupusa a fi circulara.
      Prin legea circuitului magnetic sau legea circuitala a lui Ampère, stabileste prima teorie a electromagnetismului si introduce notiunile de electrostatica si electromagnetism. Aceasta lege stabileste legatura dintre campul magnetic si curent.
      Inventeaza galvanometrul, aparatul cu care pot fi masurate tensiunile electrice si curentul electric. Inventeaza de asemeni un electromagnet si impreuna cu D.F.J. Arago realizeaza in 1820, primul aparat telegrafic.

      RăspundețiȘtergere
    2. Alegeti-va fiecare cate un fizician si vorbiti despre el;poate gasiti si altii :P :*

      RăspundețiȘtergere
    3. Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643, Woolsthrope, Grantham,d. 31 martie 1727, Kensington, Londra) a fost un renumit om de ştiinţă englez, matematician, fizician şi astronom, preşedinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor ştiinţifice care vor revoluţiona ştiinţa, în domeniul opticii, matematicii şi în special al mecanicii.

      În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracţiei universale şi, prin studierea legilor mişcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice. A contribuit, împreună cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la inventarea şi dezvoltarea calculului diferenţial şi a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mişcarea globului terestru, cât şi a altor corpuri cereşti, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar şi hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiaţii monocromatice de diferite culori.

      RăspundețiȘtergere
    4. Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm - d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician evreu german, apatrid din 1896, elveţian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin şi Princeton. Autorul teoriei relativităţii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
      Teoria gravitaţiei:Una din consecinţele teoriei relativităţii generalizate o constituie "Curbarea spaţiului".

      Sesizând asemănarea dintre curbarea traiectoriei unui obiect aflat într-un sistem de referinţă care se mişcă uniform accelerat şi curbarea traiectoriei unui obiect lansat în câmpul gravitaţional, Einstein trage concluzia că fasciculele luminoase se curbează când se propagă în vecinătatea unui corp ceresc cu masă foarte mare, de unde reprezentarea mai greu de înţeles, cum că spaţiul însuşi ar fi curb. Pentru a-şi susţine teoria relativităţii generalizate, Einstein a atras atenţia că există fenomene care o confirmă. Astfel, el a afirmat că frecvenţa undelor luminoase se modifică atunci când acestea parcurg un câmp gravitaţional, pentru că orbitele planetelor şi sateliţilor suferă o rotire suplimentară şi că razele de lumină sunt deviate de la linia dreaptă în vecinătatea Soarelui.
      Difuzia luminii

      În 1910, Einstein a scris o lucrare despre "opalescenţa critică" în care tratează efectul de difuzie al luminii în atmosferă. Este vorba de acel fenomen explicat şi de John W. S. Rayleigh, conform căruia bolta cerească se vede albăstruie în timpul zilei şi roşcată la crepuscul. Mihaela N.

      RăspundețiȘtergere
    5. O filmare scurta cu savantul Albert Einstein preluata din arhivele americane.Tine un discurs despre energia atomica.

      http://www.top1.ro/andreealungociu/albert-einstein-energia-atomica.html

      RăspundețiȘtergere
    6. Andreescu Andreea! Este foarte interesant ce au descoperit,abea astept sa citesc despre fiecaree! puup

      RăspundețiȘtergere
    7. Michael Faraday (22 septembrie 1791-25 august 1867) a fost un fizician și chimist englez. A fost asistent lui Sir Humphry Davy.

      În fizică face cercetări importante privind cunoașterea electromagnetismului și dezvoltarea aplicațiilor acestuia.

      Își propune producerea curentului electric cu ajutorul magnetismului, experiențe pe care le începe în anul 1821, terminându-le cu succes în anul 1831. Experiențele lui completează cercetările fizicianului și matematicianului francez André Marie Ampère referitoare la forțele electromagnetice, reușind rotirea unui circuit parcurs de un curent electric într-un câmp magnetic. Practic descoperă principiul de funcționare a motorului electric cu magneți permanenți.

      În anul 1831 descoperă inducția electromagnetică, reușind să realizeze conversia electromecanică a energiei și să enunțe Legea inducției electromagnetice.

      Faraday arată după o serie de experimentări că electricitatea se obține prin inducție, prin frecare, pe cale chimică sau termoelectrică.

      A propus reprezentarea câmpului magnetic prin linii de forță (sau linii de câmp) și arată că acțiunile electrice și magnetice se transmit din aproape în aproape, cu viteză finită. Combate astfel concepția mecanicistă conform căreia aceste acțiuni se transmit la distanță instantaneu cu viteză infinită, independent de mediu, după modelul mecanic al forțelor de gravitație.

      Faraday arată că noțiunile de câmp electric și câmp magnetic pe care le-a introdus ca forme de existență a materiei, stau la baza interpretării materialiste a fenomenelor electomagnetismului. Au fost dezvoltate de James Clerk Maxwell, cunoscute ca ecuațiile lui Maxwell.

      Primele cercetări în domeniul chimiei, duce la descoperirea benzenului în gudronul din huilă, cu ajutorul unui aparat conceput de el. Era un aparat prin compresie și răcire, cu care a putut să lichefieze aproape toate gazele cunoscute în acel timp. În 1833 enunță legea electrolizei, lege ce stă la baza electrochimiei. Tot el, Faraday, este cel ce introduce termenii de ion, catod, anod, anion, cation, echivalent electrochimic. De asemeni studiind proprietățile magnetice ale substanțelor,introduce termenii de diamagnetism și paramagnetism.

      A elaborat teoria electrizării prin influență și principiul ecranului electrostatic (sau cusca lui Faraday), enunțând astfel legea consevării sacinii electrice (1843). Mai târziu, în 1846, arată că energia electrostatică este localizată în dielectrici.

      Ultimele sale cercetări arată acțiunea câmpului electric asupra luminii polarizate sau efectul de polarizare rotatorie a luminii în câmp magnetic.

      Ca prețuire a cercetărilor sale și a contribuției sale în fizică, denumirea unității de capacitate se numește "Farad", iar numărul care exprimă cantitatea de electricitate necesară depunerii prin electroliză a unui atom-gram dintr-un element - "constanta lui Faraday".
      NEAMTU ANDREEA

      RăspundețiȘtergere
    8. m'am gandit ca poate va e mai usor sa retineti asa . http://www.youtube.com/watch?v=cuERMqK9aGc
      NEAMTU ANDREEA

      RăspundețiȘtergere
    9. demonstratie . Michael Faraday
      http://www.youtube.com/watch?v=k7JTyRBfeF4
      NEAMTU ANDREEA

      RăspundețiȘtergere
    10. despre Edison: ;)

      La 27 ianuarie 1879, Edison obtine patentul pentru lampa electrica, iar in 1800 realizeaza prima distributie de energie electrica, instaland o centrala pe pachebotul(nava mare) transatlantic "Columbia", prima nava iluminata electric.

      Teoretizat inca de la inceputul secolului al XIX-lea, becul cu filament incandescent este pus in practica de catre Thomas Edison de-abia in 1879. Initial, acest bec a avut o durata de viata de 40 de ore.

      Nascut pe 11 februarie 1847 la Milano, Ohio, Edison a fost al şaptelea si ultimul copil al unei familii modeste. Datorita conditiilor economice precare, Thomas Alva Edison, dupa 3 luni de scoala, este nevoit sa vanda ziare pentru a-si ajuta familia. De la varsta de 12 ani isi dedica timpul liber experimentelor, dovedindu-se a fi un autodidact.

      Moare pe 18 octombrie 1931 in West Orange. Lasand ca mostenire un numar impresionant de inventii.

      Desi Thomas Edison a luminat omenirea peste 100 de ani (cine vrea sa calculeze exact o poate face), viitorul becului incandescent se afla sub semnul intrebarii. Si asta numai datorita consumului mare de energie electrica pe care il inregistreaza un astfel de bec. Exista insa si o alta varianta a becului, cel ecologic. Cu ceva atuuri fata de cel clasic. Cu toate acestea, foarte costisitor si prezentand anumite riscuri atunci cand se sparge...

      Oricum, viitorul iluminarii noastre se afla, cu certitudine, in gandurile unui alt mare inventator.

      RăspundețiȘtergere
    11. Inventiile lui Alessandro Volta:

      - electroforul (un instrument pentru acumularea de electricitate statică – care stă la baza condensatoarelor utilizate și astazi)
      - electroscopul (un instrument care permite evidențierea diferențelor de potențial) (1775)
      - prima baterie electrică din istorie, așa-numita "pilă voltaică" - "strămoșul" bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică.

      RăspundețiȘtergere
    12. am gasit si o demonstratie
      http://www.youtube.com/watch?v=16IqjC5Cc38&feature=related

      RăspundețiȘtergere
    13. Pila voltaică

      Această invenție constă dintr-o coloană verticală compusă dintr-o succesiune de 1 disc de cupru/1 disc de hârtie îmbibată în soluție salină/1 disc de zinc. La extremitățile coloanei era atașat câte un fir metalic între care se producea un curent electric continuu de joasă intensitate.
      Volta descria invenția sa ca un "organ electric", similar celui al peștelui-torpilă. La originea invenției se află teoria "electricității animale" și experiențele asupra broaștelor ale altui fizician italian, Luigi Galvani. Repetând experiențele acestuia, Volta a avansat ipoteza că originea curentului electric apărut când mușchiul este în contact cu două metale diferite nu este țesutul organic, ci contactul între metale – și a demonstrat această ipoteză înlocuind țesutul broaștei cu bucățele de hârtie înmuiate în soluție salină (conductoare) și obținând astfel curent electric, infirmând teoria lui Galvani.
      Pila voltaică marchează o epocă în teoria fizicii, ca și în aplicațiile știintei puse în slujba omenirii. Aceasta a permis realizarea electrolizei apei (descompunerea apei în oxigen și hidrogen pure cu ajutorul curentului electric continuu furnizat de pila voltaică) de către A. Carlisle și W. Nicholson în 1800, apoi a separării sodiului(Na) și potasiului (K) din sărurile lor, de către Sir Humphry Davy, și în sfârșit a descoperirii efectului magnetic al curentului electric de către Oersted.

      RăspundețiȘtergere
    14. Dabija Ana-Maria
      Despre Georg Simon Ohm

      Georg Simon Ohm (n. 16 martie 1789, Erlangen – d. 6 iulie 1854, München) a fost un fizician și educator german. Încă de la începutul carierei sale didactice, ca profesor de liceu, Ohm a studiat pila galvanică inventată de contele italian Alessandro Volta. Folosind echipament creat de el însuși, fizicianul german a descoperit proporționalitatea dintre diferența de potențial, intensitatea curentului electric și rezistența electrică care a devenit cunoscută în lumea științifică începând cu 1826 și până azi ca legea conducției electrice, dar mai ales ca legea lui Ohm.

      Ulterior, devenit profesor la Universitatea din Nürnberg, Ohm a adus și alte contribuții la dezvoltarea fizicii, dintre care legea acustică Ohm, propusă în 1843, cunoscută ca teoria sirenelor, și interferența luminii polarizate în cristale (1854) sunt cele mai semnificative.

      Printre multe contribuții remarcabile, trebuie menționate definirea cu adevărat științifică a fenomenelor electrocinetice, compararea curentului electric cu debitul unui fluid, a diferenței de potențial ca o diferență de nivel și definirea exactă a sarcinii electrice, a intensității curentului electric și a tensiunii electromotoare.

      Georg Simon Ohm a rămas cunoscut în fizică și datorită faptului că unitatea de măsură a rezistenței electrice îi poartă numele, numindu-se ohm.

      DEFINIŢIE: 1 ohm este rezistenţa conductorului electric prin care trece un curent continuu de un amper, când la capetele sale este aplicată o tensiune constantă de 1 volt.
      1Ω = 1V/A

      RăspundețiȘtergere
    15. Dabija Ana-Maria

      http://www.youtube.com/watch?v=rOqn_uuNYXY&feature=related
      http://www.youtube.com/watch?v=WpllzLT1QPk&feature=related
      http://www.youtube.com/watch?v=8utldTdAJmk&NR=1

      RăspundețiȘtergere
    16. Am gasit si eu un filmulet foarte dragut despre electromagnetism..sper sa va placa:*
      http://blofiza-vta.blogspot.com/2011/03/descoperiri-in-electromagnetismexperime.html...Smeu Cristina

      RăspundețiȘtergere
    17. Flori MOCOFAN..
      Nikola Tesla s-a nascut in data de 9 iulie 1856 pe tarmul Marii Adriatice, in satul Similian, comuna Gospici, din provincia germana Lica (actuala Croatie), intr-o localitate populata de istro-romani. Tatal sau a fost preotul ortodox Milutin Tesla, numele acestuia provenind de la unealta de baza a dulgheritului, meserie de baza in familia istro-romana. Mama sa se numea Gica Tesla (Mandici) si era de o inteligenta sclipitoare, desi nu avea niciun fel de studii. Se pare ca micul Nikola sau Nicolae a demonstrat inca din primii ani ai copilariei capacitati mentale exceptionale si perceptii extrasenzoriale, el fiind mai tarziu un deschizator de drumuri in domenii tehnice vaste, precum cel al electricitatii, radioului, curentilor de inalta frecventa, sistemului de curent alternativ, campului magnetic rotativ, structurii atomului si nucleului acestuia, motoarelor si diferitelor tehnologii fara de care lumea moderna ar fi de neinchipuit. Tot ceea ce astazi numim tehnologie avansata se bazeaza pe inventiile lui Nikola Tesla, unele dintre acestea datand de peste un secol.

      RăspundețiȘtergere
    18. Flori Mocofan
      Reconstituire moderna a uneia dintre "masinariile" lui Tesla, prin care inventatorul a experimentat energia electrica alternativa...un filmulet foarte interesant..http://www.descopera.ro/stiinta/4009052-genialul-tesla-inventatorul-mileniului-ii..:*:*:*

      RăspundețiȘtergere
    19. Flori Mocofan
      Datorita postarilor voastre am aflat multe lucruri interesante..sper ca imi va fii de folos,pentru cultura mea generala..:*:*:*

      RăspundețiȘtergere
    20. Flori Mocofan
      “Computerul” Tesla-Nikola Tesla.
      Dupa varsta de 17 ani, Tesla putea sa vizualizeze, cu cea mai mare usurinta, un obiect, neavand nevoie de modele, desene sau alte experimente propriu-zise. Din acest motiv, baiatul avea capacitatea de a pune la lucru o piesa, mental, fara a fi necesara construirea ei efectiva, astfel incat sa isi dea seama daca va functiona sau nu, atunci cand va fi materializata. El putea dezvolta un intreg concept fara a se folosi de un singur instrument. Abia dupa ce adapta angrenajului imaginat toate imbunatatirile posibile si nu mai gasea nicio greseala, dadea forma respectivului produs al inteligentei sale. Fara exceptie, toate dispozitivele concepute de Tesla lucreaza exact asa cum le-a conceput el.Nikola Tesla a fost denumit si “Savantul nebun” .

      RăspundețiȘtergere
    21. PANTIRU:http://blofiza-vta.blogspot.com/2011/03/descoperiri-in-electromagnetismexperime.html am gasit un filmulet si ceva informatii:
      http://physics10e.blogspot.com/2011/04/descoperiri-in-electromagnetism_09.html mie una mi-a captat atentia...nu am vrut sa scot doar informatiile deoarece mai sunt cateva poze foarte interesante:X...

      RăspundețiȘtergere
    22. Stelea Georgiana.Richard Phillips Feynman -- (n. 11 mai 1918 - d. 15 februarie 1988) fost un fizician american .
      Richard Feynman a fost unul dintre fizicienii secolului 20 care a exercitat o influenţă semnificativă, nu numai în fizică, dar şi în alte domenii ale cunoaşterii umane. Este unul dintre cei care a extins considerabil teoria electrodinamicii cuantice. A participat la Proiectul Manhattan şi a fost membru al comisiei de investigare a dezastrului navetei spaţiale Challenger.În afara domeniului fizicii teoretice, Richard Feynman este creditat cu crearea conceptului revoluţionar de computer cuantic, precum şi cu explorarea timpurie a acestuia.În direcţia pedagogiei şi a oratoriei, Richard Feynman fost un dascăl remarcabil, un pedagog desavârşit, educând multe generaţii de viitori profesionişti, fizicieni şi matematicieni, dar şi popularizând cu acelaşi talent remarcabil fizica şi aspectele morale şi etice ale ştiinţei.Pentru întreaga sa muncă la dezvoltarea electrodinamicii cuantice, Feynman a fost unul din laureaţii Premiului Nobel pentru fizica în1965, alături de Julian Schwinger şi Shin-Ichiro Tomonaga.
      Alessandro Volta a fost un , fizician italian, a inventat pila electrică, iar numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (volt) Invenţii:
      -electroforul (un instrument pentru acumularea de electricitate statică – care stă la baza condensatoarelor utilizate şi astazi) (1774 )
      -electroscopul (un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial) (1775)
      • -prima baterie electrica din istorie, aşa-numita "pilă voltaică" - "strămoşul" bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. (1800)

      RăspundețiȘtergere
    23. Stelea Georgiana :am gasit si doua filmulete :D http://www.youtube.com/watch?v=lKnv6SvFEPI
      http://www.youtube.com/watch?v=Kv6_OL9zw9Y

      RăspundețiȘtergere