duminică, 9 ianuarie 2011

EFECTELE CURENTULUI ELECTRIC

Curentul electric reprezintă mişcarea ordonată a purtătorilor de sarcină electrică.
Trecerea curentului electric prin circuitele electrice este însoţită de apariţia unor fenomene cărora le spunem efecte ale curentului electric.
       În continuare voi prezenta următoarele efecte:
  
1.EFECTUL TERMIC AL CURENTULUI ELECTRIC                                                                       La trecerea curentului electric printr-un conductor acesta se încălzeşte şi degajă căldură în exterior.
                       LEGEA LUI JOULE 
    Căldura degajată prin efectul termic al curentului electric
         se calculează astfel:
         Q =U I Δ t ( 1 )
          I = U / R    ( 2 )
         Din relaţiile 1 şi 2 rezultă:
         Q = U2 Δ t / R
          În aceste relaţii:      Q – căldura degajată
                                        U – Tensiunea electrică
                                        I – Intensitatea curentului electric       
                                       R – Rezistenţa electrică                                                                            
                                       Δ t – intervalul de timp în care corpul este parcurs de curentul electric
         Unitatea de măsură în S.I. pentru căldură este Joule.
         [ Q ]S.I. = [ U ]S.I. [ I ]S.I. [ Δ t ]S.I. = V A s = 1J ( Joule ) 
Efectul termic al curentului electric este utilizat în funcţionarea unor aparate electrocasnice: reşoul, fierul de călcat,cuptorul electric,uscătorul de păr,radiatorul electric,becul cu incandescenţă,fierbătorul electric,etc
a) TERMOPLONJONUL                                                                                              Termoplonjonul (fierbătorul electric) este un încălzitor electric cu ajutorul căruia se fierb lichidele. Utilizarea lui corectă se face astfel: se introduce complet în lichid, până la acoperirea totală  a părţii metalice care încălzeşte şi apoi se conectează la reţeaua electrică. 
 Dacă se introduce întâi ştecherul în priză şi apoi termoplonjonul în lichid există riscul de a se încălzi până la topirea conductorului. Acelaşi pericol există dacă se introduce în lichid numai o parte mică din spirala fierbătorului.
 Termoplonjoanele care există în comerţ au puteri definite 300W - 500W şi funcţionează la tensiunea de 220 V.
 Astfel de încălzitoare sunt foarte practice, încălzesc rapid, comod şi fără pierderi prea mari pentru că se introduc direct în lichid şi nu mai încălzesc şi aerul din jur, ca plitele electrice.
           b) USCATORUL CU AER CALD
 Uscătorul cu aer cald este un alt aparat folosit în gospodărie. Un motor electric, echipat cu un mic ventilator, antrenează aerul printre spirele unui rezistor încălzit electric.
   Încălzit astfel, aerul este canalizat prin orificiul de ieşire al aparatului şi trimis către obiectul care trebuie uscat. Este utilizat de obicei la uscarea părului.
          c) INCUBATORUL                                                                                                              Incubatorul sau clocitoarea electrică este un dulap mare, cu rafturi în care sunt aşezate ouălele ce trebuie încălzite electric. Căldura produsă la trecerea curentului electric prin rezistenţe înlocuieşte pe cea degajată de corpul găinilor. În clocitoare electrice ouăle nu se sparg şi nu se răcesc. Din acest motiv, numărul puilor scoşi, la suta de ouă clocite, este cu 20% mai mare decât prin clocirea naturală. În aceste aparate, temperatura este reglată automat, iar învârtirea ouălelor este realizată tot automat la intervale de timp corespunzătoare. Cu ajutorul incubatoarelor se clocesc mii de ouă, în timp ce o găină poate cloci în 21 de zile numai 20-25.

  Căldura degajată de un conductor atunci când e parcurs de curent electric poate fi utilizată în cuptoare electrice, al încălzirea serelor, uscarea fructelor şi cerealelor, etc. însă uneori el este şi dăunător. Dacă inginerii n-ar ţine seama de acest efect în proiectarea motoarelor electrice, acestea s-ar distruge în scurt timp de la punerea lor în funcţiune. Una dintre măsurile de protecţie contra acestui efect constă în instalarea unui ventilator pe axul motorului care în timpul funcţionării antrenează aerul printre bobinele motorului, răcindu-le. Acest fapt îl puteţi constata observând un aspirator de praf în care turbina care absoarbe praful serveşte şi ca ventilat al motorului
     d) LAMPA ELECTRICA CU    INCANDESCENTA                                                   
Un corp încălzit la o temperatură ridicată începe să lumineze (devine incandescent). Firele metalice prin care se stabileşte curentul electric se încălzesc până devin incandescente. Pe acest proces se bazează    funcţionarea becurilor electrice. Filamentul lor se construieşte din metale care se topesc la temperaturi foarte înalte (tungsten, osmin, tantal). Balonul de sticlă în care se află filamentul este golit de aer şi apoi umplut cu un gaz inert, la o presiune mică (Kripton). Temperatura filamentului trebuie să treacă de 2800C pentru ca lumina să fie apropiată de cea emisă de soare. Mărimea şi forma becurilor depind de puterea pentru care sunt proiectate să funcţioneze, iar alegerea becului potrivit se face în funcţie de încăperile şi suprafeţele care trebuie iluminate. Alegând în mod judicios puterea becurilor se realizează o iluminare bună şi o economisire a energiei electrice.

        2.EFECTUL ELECTROCHIMIC 
Soluţiile apoase ale unor substanţe(piatră vânătă-sare,acizi,baze) sunt conductoare şi se numesc electroliţi. La trecerea curentului electric printr-un electrolit are loc pe electrozi  depuneri de substanţă şi degajări de gaze.                                                                
    Electroliza este o modalitate de a separa substanţele chimice, într-un lichid, cu ajutorul curentului electric. Unele lichide conţin particule încărcate cu sarcină negativă sau pozitivă. De exemplu, când dizolvăm sare (NaCl) în apă, ea se descompune în particule pozitive de sodiu şi particule negative de clor. Conectând o baterie catod şi anod, care sunt cufundaţi în lichid, particulele negative se vor acumula la polul pozitiv (anod) al bateriei, iar cele pozitive la polul negativ (catod).
    Cutiile de băuturi răcoritoare sunt adesea fabricate din aluminiu obţinut prin electroliză. Aluminiul este un metal utilizat pe scară largă, din el fabricându-se veselă şi cabluri electrice. Însă, în natură, el nu se găseşte în stare pură, ci într-o rocă numită bauxită- o combinaţie de aluminiu, oxigen şi alte substanţe. Metalul pur se obţine prin electroliză. Alumina topită (aluminiu şi oxigen) se toarnă într-un recipient. Particulele de oxigen sunt încărcate cu sarcină negativă, iar cele de aluminiu- cu sarcină pozitivă. Când prin lichid circulă un curent electric, aluminiul se depune pe catod, de unde poate fi prelucrat.
     Bijuteriile sau tacâmurile “ de argint” nu sunt totdeauna din argint masiv, ci pot fi doar argintate. Desenul de mai jos arată cum se poate acoperi o piesă de metal cu un strat subţire dintr-un alt metal.
   Piesa se conectează la borna negativă a unei surse de curent şi se cufundă într-un lichid ce conţine particule pozitive de argint. La trecerea curentului, argintul se depune pe piesa metalică, învelind-o. Acest proces se poate aplica multor metale. Cuiele de fier sunt adesea acoperite cu zinc, ca să nu ruginească.
  
3. EFECTUL MAGNETIC AL CURENTULUI ELECTRIC                                                           
La trecerea curentului electric printr-un conductor acesta se comportă ca un magnet. 
Sistemul alcătuit dintr-o bobină în interiorul căreia se află un miez de fier se numeşte electromagnet.Experimental s-a demonstrat că:  
  • -Forţa de atracţie exercitată de electromagnet asupra unui obiect din fier este mai mare atunci când bobina electromagnetului are mai multe spire.
  • -Forţa de atracţie exercitată de un electromagnet asupra unui obiect de fier este mai mare atunci când intensitatea curentului electric prin spirile bobinei electromagnetului este mai mare.
  • -Forţa de atracţie exercitată de un electromagnet asupra unui obiect de fier este mai mare, atunci când obiectul de fier închide miezul de fier al electromagnetului. Dacă un fir prin care circulă curent electric este înfăşurat pe un suport de fier se formează o bobină care magnetizează puternic (dar care poate şi electrocuta dacă firul nu este bine izolat).
Comparand un electromagnet cu un magnet permanent,constatam urmatoarele:
·        -polii magnetici ai electromagnetului se pot inversa,pe cand la magneti nu putem realiza acest lucru
·        -forta de atractie exercitata asupra obiectelor de fier poate fi reglata dupa voie la electromagneti,pe cand la magneti aceasta ramane constanta.
Aceste calitati ale electromagnetilor in raport cu magnetii permanenti au oferit posibilitatea utilizarii lor intr-un domeniu foarte larg de aplicatii practice si tehnice.
a) Releul electromagnetic. Este un dispozitiv cu care se comandă, de la distanţă, închiderea şi deschiderea reţelelor electrice cu tensiuni periculoase sau alte circuite şi mecanisme, pentru a economisi timp şi energie şi a asigura securitatea omului

b)Soneria electrică. Piesa de bază în construcţia soneriei electrice este electromagnetul. Apasând pe buton închidem circuitul electric al soneriei. Curentul care trece prin bobina electromagnetului face ca electromagnetul să atragă plăcuţa din fier şi un ciocănel care se află la capatul lamei elastice şi loveste un clopoţel, producând un sunet. Atracţia plăcuţei din fier întrerupe contactului şurubului şi circuitul se întrerupe. Soneria electrică se foloseşte ca avertizor sonor.          
c)Macaraua electromagnetică.   
 Macaraua electromagnetică are ca piesă de bază un electromagnet în formă de clopot.                 
  Ea se foloseşte la ridicarea şi transportul obiectelor din fier, greu de manevrat.


35 de comentarii:

  1. Sper ca v-a placut postarea mea;)) ..astept comentariile voastre :d

    RăspundețiȘtergere
  2. uau..multumesc pentru informatii mi au fost de mare ajutor in pregatirea mea pentru o lucrare la fizica. Multumesc, Diana Eminescu

    RăspundețiȘtergere
  3. Andreescu Andreea! Foarte frumos ! E interesant sa vedem cum poate sa ne afecteze sau sa ne ajute curentul electric. Am gasit si eu ceva interesant legat de efectele curentului electric asupra mediului.
    - Efectele curentului electric asupra mediului
    Energia electrică în mare parte este consumată prin arderea combustibililor fosili. Aceasta are ca efect emisia CO2 care este eliberat în atmosferă. El contribuie la intensificarea efectului de seră si încălzirii globale. Deasemenea, se emit dioxid de sulf, dioxid de azot şi fum.

    Principalele tipuri de poluări pe care reţelele electrice le generează asupra mediului înconjurător sunt:
    - vizuală – deteriorarea peisajului;
    - sonoră – zgomote produse de funcţionarea sau vibraţii ale elementelor (conductoarelor) reţelelor electrice şi în special, a transformatoarelor;
    - electromagnetică: efecte sonore, perturbaţii radio şi ale emisiunilor de televiziune, influenţe ale câmpului electric şi magnetic asupra organismelor vii;
    - psihică şi pericole (riscuri) de accidente;
    - ecologică: ocuparea terenurilor, defrişarea pădurilor.
    Efectele construirii hidrocentralelor duc la inundarea terenurilor, la dispariţia florei şi faunei.

    Observaţie:
    - S-au constatat emisii semnificative de metan datorită descompunerii anaerobe a plantelor rămase sub ape.
    - Centralele mareomotrice pun şi ele probleme ecologice prin restricţionarea mişcării bancurilor de peşti şi a scoicilor.
    - Centralele nuclearo-electrice necesită depozitarea rezidurilor care rămân radioactive pentru încă câteva zeci sau sute de ani. Se încearcă varianta îngropării lor la adâncimi mari sub pământ şi chiar a eliberării în spaţiul extraterestru.

    În ceea ce priveşte efectul asupra mediului, el este neglijabil până în momentul apariţiei unei catastrofe, precum cea de la Cernobâl. Metodele care afectează cel mai puţin mediul au în general eficienţă mică. Este cazul panourilor solare şi al morilor de vânt.

    Consecinţă: În ultima vreme se impune tot mai mult metoda numită Negawatt Power. Ea constă în eficientizarea consumatorilor electrici în loc de a mări producţia de electricitate. Este metoda care nu are nici un efect negativ asupra mediului.

    Protectie
    În afară de protejarea circuitelor şi a instalaţiilor electrice din laboratoarele şcolare şi din locuinţele noastre trebuie respectate reguli de protecţie a propriei persoane în timpul utilizării dispozitivelor şi a circuitelor electrice.

    Norme de protecţie:
    - Nu umblaţi la tabloul electric pentru a face legături. El nu trebuie atins după ce a fost pus sub tensiune!
    - Orice modificare în circuitul electric pe care îl studiaţi trebuie făcută numai după ce aţi deconectat sursa de alimentare!
    - Evitaţi atingerea părţilor metalice ale montajelor aflate sub tensiune pentru a vă feri de electrocutare datorată scurcircuitelor provocate de conductori cu izolaţia defectă!
    - La cel mai mic semn de funcţionare defectuoasă a circuitului electric cu care lucraţi (zgomot nespecific, miros, încălzire nejustificată, etc) întrerupeţi alimentarea prin deconectrea de la sursă!
    - În caz de electrocutare aplicaţi instrucţiunile de prim-ajutor!
    - Menţineţi instalaţiile electrice în perfectă stare de funcţionare. Carcasele de protecţie să nu fie deteriorizate; izolaţiile conductoarelor să nu fie distruse.
    - Lucrările de verificare a instalaţiilor şi de remediere a defectelor se realizează numai după ce s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică a acestora. La lucrările de remediere se vor folosi unelte adecvate şi nu improvizaţii.
    - Pentru aparatele electrocasnice cu carcasă metalică (frigider, maşină de spălat, etc) se utilizează numai prize cu contact de protecţie.
    - Prizele cu contact de protecţie asigură racordarea maşinilor şi instalaţiilor la priza de legare la pământ. În cazul unei defecţiuni, curentul va trece prin circuitul de împamantare, evitându-se producerea unei electrocutări.

    RăspundețiȘtergere
  4. ee ce sa zik si ea...e foarte frumoasa postarea adry:P:D

    RăspundețiȘtergere
  5. frumos , ca la noi la nimeni :-*
    by Costelush :-*

    RăspundețiȘtergere
  6. Postarea este foarte interesanta. Fiecare dintre cei care acceseaza acest blog au cate ceva de invatat din toate aceste teme. Am gasit si eu un filmulet care mi s-a parut interesant si am decis sa il postez. http://www.220.ro/documentare/Curent-Electric/5ujnsSvcmg/ Sper sa va placa! :*

    RăspundețiȘtergere
  7. chiar ma gandeam zilele trecute cum este mecanismul unei sonerii electrice. foarte interesant!;*

    RăspundețiȘtergere
  8. Observaţie:
    - Curentul maxim admis să treacă prin organismul uman fara a-l pune în pericol este de 10mA in curent alternativ si 50mA în curent continuu.

    Efectele curentului electric asupra organismului uman pot fi grupate în două categorii:
    - Electrocutări (şocuri electrice) – accidente provocate de trecerea prin corpul omenesc a unui curent electric de intensitate periculoasă.
    - Electrotraumatisme – în care se încadrează celelalte accidente electrice, care produc de obicei vătămări externe
    Trecera unui curent prin organismul uman poartă numele de electorcutare şi aceasta se poate produce la o tensiune mai mare de 24V.

    RăspundețiȘtergere
  9. chiar interesanta postare colega,felicitari :D! ...am gasit si eu un filmulet cu puterea curentului electric http://www.220.ro/documentare/Puterea-Curentului-Electric/SicZk3zGXL/ :* Adriana Galan

    RăspundețiȘtergere
  10. mi se pare foarte interesanta aceasta postare despre curentul electric si efectele lui...foarte dragut..:*:*:*(Cristina Smeu)

    RăspundețiȘtergere
  11. buna tuturor..:* sunt irina...Curentul electric reprezintă mişcarea ordonată a purtătorilor de sarcină electrică.
    Trecerea curentului electric prin circuitele electrice este însoţită de apariţia unor fenomene cărora le spunem efecte ale curentului electric. va multumesc pentru aceste informatii folositoate.:x

    RăspundețiȘtergere
  12. Aplicații industriale:

    Produsele folosite la încălzirea industrială, precum și pentru uzul casnic, funcționează pe baza efectului Joule-Lenz. Elementul de circuit comun în construcția acestor produse este un rezistor (sau mai multe, grupate adecvat) în care se dezvoltă efectul Joule al curentului electric. Rezistorul său (elementul rezistiv care disipă căldura) este realizat din nicrom, feronicrom, fecral, kanthal, cromal ș.a. Aceste materiale sunt rezistente la temperaturi mari, au rezistivitate electrică ridicată și un coeficient mare de temperatură al rezistivității.

    Efectul termic al curentului electric are multiple aplicații industriale: cuptoarele încălzite electric, tăierea metalelor, sudarea cu arc electric etc.

    Arcul electric este un curent electric de mare intensitate. La separarea sub sarcină electrică a două piese metalice în contact, densitatea de curent crește foarte mult datorită micșorării zonelor de contact, pe măsura depărtării pieselor și datorită tensiunii electromotoare (t.e.m.) de autoinducție care ia naștere la întreruperea curentului.

    RăspundețiȘtergere
  13. hey...aici Diaconeasa Ana-Maria am gasit un filmuletz despre generatorul electric sper sa va placa :D http://www.youtube.com/watch?v=VQ68T6eUF_U

    RăspundețiȘtergere
  14. mi-a placut foarte mult postarea ..sunt niste informatii unele mai interesante ca altele felicitari colegi:*:*:..georgi

    RăspundețiȘtergere
  15. Efectele curentului electric asupra persoanei
    Observaţie:
    - Curentul alternativ cu frecvenţa cuprinsă intre 40-50 Hz este foarte periculos.
    - Un curent cu intensitatea până la 10mA nu are efecte fiziologice de remarcat asupra majorităţii persoanelor. Mărind intensitatea curentului electric incep să apară contracturi musculare, dificultăţi respiratorii, tulburări de ritm cardiac, dificultăţi de exprimare, etc.
    - La valori de 70-110mA în curent alternativ si 200-250mA în curent continuu survine stopul cardio-respirator şi apoi moartea. Exista impresia falsă că un curent continuu este mai periculos decat unul alternativ cu aceeaşi tensiune deoarece ar putea produce contracturi musculare. În realitate curentul alternativ este mai periculos, deoarece poate determina tulburări de ritm cardiac.

    RăspundețiȘtergere
  16. Curentul electric poate produce fenomene diferite:

    * căldură, fenomen cunoscut sub numele de efect termic sau efect Joule:
    * apariţia unei forţe asupra conductoarelor străbătute de el aflate în câmp magnetic, cunoscute sub denumirea de forţe electromagnetice sau forţe electrodinamice:
    * apariţia unui câmp magnetic (rotativ) în jurul conductoarelor pe care le străbate.
    * transportul de substanţe (electroliza) atunci când purtătorii de sarcină care determină curentul electric continuu sunt ionii dintr-o soluţie sau topitură. Mihaela N.

    RăspundețiȘtergere
  17. Flori MOCOFAN..m-ia placut foare mult aceasta postare,si totodata cred ca, cu toti avem de invatat cate ceva..
    De asemenea am gasit si eu cate ceva... Efectele curentului electric asupra mediului:
    Energia electrică în mare parte este consumată prin arderea combustibililor fosili. Aceasta are ca efect emisia CO2 care este eliberat în atmosferă. El contribuie la intensificarea efectului de seră si încălzirii globale. Deasemenea, se emit dioxid de sulf, dioxid de azot şi fum.

    RăspundețiȘtergere
  18. **Efectul ELECTROCHIMIC


    http://www.youtube.com/watch?v=N6pdp7rw5sc

    RăspundețiȘtergere
  19. Priviti un filmulet in care Thomas Alva Edison a testat electrocutarea pe un elefant...


    http://www.220.ro/documentare/Efectul-Curentului-Asupra-Unui-Elefant/K6SCF8Vtel/

    RăspundețiȘtergere
  20. http://www.220.ro/documentare/Puterea-Curentului-Electric/SicZk3zGXL/


    alex

    RăspundețiȘtergere
  21. Adriana Dumitru a postat ceva foarte interesant si ma bucur ca si ceilalti colegi au completat cu parerile lor bune si rele si ca au postat de asemenea alte lucruri legate de subiect .. foarte frumoasa postarea :x .. imi place :x .. tot asa si vom avea cel mai frumos blog . [ Miky Cocea ] >:D<

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Curentul electric poate produce fenomene diferite:

    -căldură, fenomen cunoscut sub numele de efect termic sau efect Joule:
    -apariția unei forțe asupra conductoarelor străbătute de el aflate în câmp magnetic, cunoscute sub denumirea de forțe
    -electromagnetice sau forțe electrodinamice:
    apariția unui câmp magnetic (rotativ) în jurul conductoarelor pe care le străbate.
    -transportul de substanțe (electroliza) atunci când purtătorii de sarcină care determină curentul electric continuu sunt ionii dintr-o soluție sau topitură.

    RăspundețiȘtergere
  24. hello :-* mi-au platut comentariile si filmuletele
    sper ca toti cei care viziteaza blogul cls noastre sa invete ceva din tot ce postam si sa le fie de ajutor pe viitor ;)

    RăspundețiȘtergere
  25. Am gasit un filmulet pe youtube cu un experiment despre efectul electrochimic al curentului electric. Sper sa-l vizionati....
    http://www.youtube.com/watch?v=N6pdp7rw5sc
    MOISUC CRISTIANA

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  27. apropo sunt Cristiana :)

    RăspundețiȘtergere
  28. foarte interesanta aceasta postare..putem invata cate ceva..am gasit si eu cv http://www.youtube.com/watch?v=fBEaYZrSkAk Ana Sinek

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna treaba , Adriana ! si voi restu pt completare :*

    RăspundețiȘtergere
  30. Andreescu Andreea! Bai e super interesant sa vezi cum intr`un fel fizica si religia se completeaza una pe alta.Pana la urma fizica si religia stau la baza crearii lumii deoarece anumiti fizicieni au descoperit lucruri pe care Dumnezeu nu a putut sa ni le arate ! Suntem cei mai tari :*

    RăspundețiȘtergere
  31. Andreescu Andreea! Si un filmulet despre adevarata istorie a umanitatii : http://www.youtube.com/watch?v=cSQNjjFM5So

    RăspundețiȘtergere
  32. Dabija Ana-Maria. am gasit si eu un experiment:*
    http://www.youtube.com/watch?v=N6pdp7rw5sc&NR=1

    RăspundețiȘtergere
  33. Trecerea curentului electric printr-un circuit produce

    – efect termic (încălzirea conductoarelor),
    – efect magnetic (apariţia unor fenomene magnetice)
    – efect chimic (apariţia unor transformări chimice)
    Descoperirea acestor efecte a condus la realizarea unor aparate electrice de mare utilitate
    Efectul Electrotermic (numit şi efect Joule)-constă în încălzirea conductoarelor străbătute de curent electric
     Pe baza acestui efect funcţionează numeroase aparate electrocasnice(al căror rol este încălzirea):
    Prin Efect Electrotermic conductoarele dintr-un circuit se încălzesc, dar nu în mod egal.
     Cel mai mult se încălzesc conductoarele din wolfram (filamentele becurilor), şi crom-nichel (din care sunt confecţionate reşouri radiatoare)
     Cel mai puţin se încălzesc conductoarele din cupru şi aluminiu (din care sunt confecţionate cablurile electrice din locuinţe-pentru a nu se produce incendiu la un scurtcircuit-, şi cablurile de alimentare a aparatelor electrice)
    O altă aplicaţie a Efectului Electrotermic este siguranţa fuzibilă-care protejează locuinţele sau aparatele electrice de scurtcircuite
     În caz de scurtcircuit, siguranţa se topeşte şi curentul electric se întrerupe, evitându-se astfel un incendiu sau distrugerea aparatelor electrice
    Efectul magnetic al curentului electric- constă în apariţia unor fenomene magnetice-la trecerea curentului electric printr-un circuit
     O bobină străbătută de curent electric se comportă ca un electro-magnet: atrage corpurile din fier
    În apropierea unui conductor străbătut de curent electric acul magnetic al busolei se orientează perpendicular pe conductor- şi nu mai indică Nordul ! (datorita efectului magnetic !)
    PANTIRU

    RăspundețiȘtergere